fbpx

Εξερευνώντας τα Πομακοχώρια! Ένα οδοιπορικό στην καρδιά της Ροδόπης

photo credits @4_paws_traveller

Εισαγωγή

Ξεκινώντας το ταξίδι μας από την Αλεξανδρούπολη, και μη γνωρίζοντας τι θα συναντήσουμε στη διαδρομή, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη μονοήμερη εκδρομή, στα ξακουστά Πομακοχώρια. Βάζοντας στον χάρτη ως τελικό προορισμό, το χωριό Κοττάνη, επιθυμώντας να φτάσουμε στην κυριολεξία, στο άκρο της Ελλάδας, στο τελευταίο σύνορο Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Οι Πομάκοι

Το ταξίδι αυτό ήταν ξεχωριστό από τη φύση του, καθώς θα ερχόμασταν σε επαφή με τους Πομάκους, μία μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα που μιλάει την «Πομακική γλώσσα», μια ιδιαίτερη βουλγαρική διάλεκτο. Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιείται στην οροσειρά της Ροδόπης, τόσο στην Βουλγαρική επικράτεια όσο και στην ελληνική. Αυτή η διάλεκτος έχει το δικό της λεξικό και δεν χρησιμοποιεί κάποιο αλφάβητο. Ωστόσο η παρουσία αυτών των ανθρώπων στα σύνορα, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς και το Μουσουλμανικό στοιχείο, έπλασε ένα μοναδικό κράμα πολιτισμού, που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να γνωρίσει.

History info: Οι Πομάκοι κατοικούν στον ορεινό όγκο της Ροδόπης στη Θράκη, καθώς και στην Ανατολική Ρωμυλία στη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των Πομάκων βρίσκεται στη Βουλγαρία και εντοπίζονται περισσότερο στο γεωγραφικό χώρο νότια της Φιλιππούπολης μέχρι βόρεια της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Ωστόσο Πομακοχώρια μπορεί κανείς να βρει στον Νομό Έβρου, Ροδόπης αλλά και Νομό Ξάνθης, τα οποία αποτελούν και τον πιο δημοφιλή πόλο έλξης για «ψαγμένους» ταξιδιώτες

Η διαδρομή

Η διαδρομή ήταν περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά από την Αλεξανδρούπολη, ωστόσο το φυσικό ορεινό τοπίο και τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια, καθυστέρησαν αισθητά την άφιξη μας στον τελικό προορισμό. Μέσω Εγνατίας οδού, περάσαμε στην πανέμορφη και γραφική Ξάνθη. Μετά από σύντομη περιήγηση στην παλιά πόλη, συνεχίσαμε στον κύριο ορεινό οδικό άξονα. Η πόλη της Ξάνθης άλλωστε αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό προορισμό.

Ο Κόσυνθος ποταμός

Πρώτο αξιοθέατο αποτελεί φυσικά ο Κόσυνθος, ποταμός της Θράκης με συνολικό μήκος 55 χιλιομέτρων. Πηγάζει από το όρος Ερύμανθος ή Χαϊντού της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, και ρέει νότια – νοτιοανατολικά εκβάλλοντας τελικά στη λίμνη Βιστωνίδα. Στην διαδρομή συναντάς όμορφα γραφικά πέτρινα γεφύρια, τα παλαιότερα δε δημιουργήματα των Ηπειρωτών Κτιστάδων, αλλά και άλλα πιο σύγχρονα, που διευκόλυναν την πρόσβαση τις δύο όχθες του ποταμού.

photo credits @4_paws_traveller

Στη διαδρομή συναντήσαμε πολυβολεία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ιστορικά κατάλοιπα δυσμενών περιόδων της ιστορίας.

Το χωριό Σμίνθη και το χωριό Εχίνος

Ένα ακόμα στενάχωρο συναπάντημα αποτελούσε η παρουσία μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων, σε όλο το μήκος της διαδρομής. Τα ζώα ενστικτωδώς έχουν σχηματίσει αγέλη για να προστατευτούν. Αν και φιλικά με τους επισκέπτες, η συμβουλή μας είναι να είστε προσεκτικοί με τους τετράποδους συνοδοιπόρους σας, για να μην καταλήξει η ευχάριστη περιήγηση μια ζοφερή επίσκεψη σε κτηνιατρική κλινική.
Περνώντας από το χωριό Σμίνθη, δεν μπορούσαμε να μην σταματήσουμε και να απολαύσουμε την θέα του ποταμού με το «Λευκό» Τζαμί.

photo credits @4_paws_traveller

Επόμενη στάση το χωριό Εχίνος. Επισκεφθήκαμε το ιστορικό μνημείο Πεσόντων του Οχυρού, όπου πληροφορηθήκαμε την άγνωστη ηρωική αντίσταση των Ελλήνων και Πομάκων στρατιωτών, εναντίον μίας ισχυρής μεραρχίας των Ναζί. Η αντίσταση τους καθήλωσε τις δυνάμεις κατοχής 3 ολόκληρες ημέρες και έγραψε την δική της ιστορία στα πολεμικά χρονικά. Στο ίδιο σημείο ο επισκέπτης συναντά το Μουσουλμανικό Κοιμητήριο με τους τάφους στραμμένους προς τη Μέκκα και με διακόσμηση λουλουδιών και άλλων φυτικών μοτίβων να δίνουν μια ελπιδοφόρο νότα αναγέννησης, ενώ απολαμβάνει και την πανοραμική θέα του χωριού και των τριών τεμένων.

photo credits @4_paws_traveller

Οι Θέρμες και οι Ιαματικές Πηγές Θερμών

Επόμενος προορισμός, οι Θέρμες, οι οποίες χωρίζονται στις Άνω Θέρμες, τις Μέσες Θέρμες, τις Κάτω Θέρμες και τις Ιαματικές Πηγές Θερμών. Φυσικά, οι ιαματικές πηγές αποτελούν και τον πόλο έλξης των λίγων και συνήθως από κοντινές περιοχές επισκεπτών. Το γεωθερμικό πεδίο που υπάρχει στην περιοχή δημιούργησε θερμές ιαματικές πηγές με ευεργετικές ιδιότητες. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 18οC έως 53οC, ενώ μόνο στα λουτρά η θερμοκρασία ξεκινάει από 38οC και καταλήγει στους 53ο C.

Το χωριό με τα ιαματικά λουτρά δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κάποιες ξενώνες και χώροι εστίασης. Όλη η περιοχή των Ιαματικών λουτρών, διαθέτει διάφορα σημεία για να απολαύσει κάποιος το μπάνιο του. Μπορείτε να διαλέξετε είτε τα ιδιωτικά λουτρά, όπου διατίθενται πιο σύγχρονες μπανιέρες και υποδομές, με κόστος χρήσης μόλις 3 ευρώ το άτομο, είτε τα δημοτικά λουτρά, τα οποία είναι εντελώς δωρεάν και ανοιχτά για το κοινό.

Εμείς επισκεφθήκαμε 3 δημόσια λουτρά και ένα παραδοσιακό σκεπαστό χαμάμ, όπου βρίσκεται δίπλα στον ποταμό και με μικρό υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Εκεί η πηγή είναι ορατή από την οποία προέρχεται το ζεστό θειούχο νερό και καταλήγει σε μία ρηχή μπανιέρα μέσα σε ένα παραδοσιακό λουτρό. Έξω από το χώρο, σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται το παγωμένο ποτάμι. Τολμώντας να εναλλάξουμε το κρύο με το ζεστό ντους, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι αυτό αποτελεί σαφώς την πιο όμορφη και δυνατή μας εμπειρία!

photo credits @4_paws_traveller

Τα θερμά λουτρά

Φεύγοντας από αυτό το χαμάμ, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μία στάση στα υπαίθρια ιαματικά λουτρά. Όντας στην προκειμένη περίπτωση, τελείως εκτεθειμένος στο εξωτερικό περιβάλλον, απολαμβάνεις πλήρως την υπέροχη θέα του ορεινού τοπίου. Αν και το ζήσαμε, φανταστήκαμε πως θα ήταν να απολαμβάναμε τα θερμά λουτρά σε ένα χιονισμένο τοπίο. Απλά όνειρο!! Αν και εμείς δεν σταθήκαμε τόσο τυχεροί, καθώς δεν είχε χιόνι, ωστόσο και πάλι η εμπειρία ήταν μοναδική. Ο χώρος, καθαρός, περιποιημένος από την τοπική κοινότητα, με πλακόστρωτο σύγχρονο μονοπάτι να σε οδηγεί στις μικρές βάθρες. Ο χώρος επιτρέπει άνετα την παρουσία του τετράποδους φίλου σας, ενώ διαθέτει επαρκή χώρο στάθμευσης σε απόσταση αναπνοής από τα λουτρά. Τρίτη στάση, σε μία πιο σύγχρονη υποδομή λουτρών, στον ίδιο χώρο με το Παραδοσιακό σκεπαστό δημόσιο χαμάμ. Προσωπικά δεν εντυπωσιάστηκα ούτε θα το συνιστούσα, καθώς τα δύο προηγούμενα λουτρά, υπήρξαν κατ’ εμέ ιδιαίτερη εμπειρία. Φυσικά το χωριό διαθέτει όπως αναφέραμε υποδομές για όλους τους τύπους επισκεπτών σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα ιδιωτικά λουτρά δύσκολο να δεχτούν τους τετράποδους φίλους, για λόγους υγιεινής. Η παρουσία των δημόσιων και δη των υπαίθριων λουτρών, με έβγαλε προσωπικά από τη δύσκολη θέση να μην με συντροφεύει ο 4ποδος κολλητός. Για τους αρχαιόφιλους, μόλις 2 χλμ πριν τα Θερμά, μπορείτε να επισκεφθείτε το ανάγλυφο του Μίθρα/ Αρχαίο Ιερό Ταυροκτόνου και να δροσιστείτε στην πηγή.

photo credits @4_paws_traveller

photo credits @4_paws_traveller

Το χωριό Μέδουσα

Μετά από τα Θερμά, συναντούμε το χωριό Μέδουσα, το τελευταίο εύκολα προσβάσιμο με σύγχρονο οδικό δίκτυο, χωριό. Η Μέδουσα βρίσκεται στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και διασχίζεται και αυτή από τον ποταμό Κομψάτο. Ο πληθυσμός της έχει στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πληθυσμό του Ζλάτογκραντ. Ομιλείται η Πομάκικη γλώσσα, η οποία έχει διατηρήσει ιδιώματα της διαλέκτου του γειτονικού Ζλάτογκραντ, όπως και η αρχιτεκτονική με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, όμοια με αυτά του Ζλάτογκραντ. Σημείο αναφορά αποτελεί το τοξοτό γεφύρι πάνω από το ποταμό Κομψάτο.

photo credits @4_paws_traveller

Εκεί είναι και η αρχή του αγροτικού δρόμου που μας οδηγεί στην απομονωμένη Κοττάνη. Ένας σχετικά στρωμένος χωματόδρομος μας οδηγεί σε μία πλήρως απομονωμένη και μοναχική διαδρομή. Δίνοντας την εντύπωση ότι η διαδρομή καταλήγει σε αδιέξοδο, οι αμφιβολίες διαλύονται όταν κατά καιρούς συναντάς επιγραφές, που καλούν τους επισκέπτες να δείξουν υπομονή, καθώς σύντομα θα συναντήσουν το χωριό. Μετά από περίπου 10-15 λεπτά διαδρομής, φτάσαμε στο χωριό Κοττάνη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Βουλγαρία.

photo credits @4_paws_traveller

Το χωριό Κοττάνη

Ο οικισμός είναι παραδοσιακός και πρόσφατα έγινε ανάπλαση μέσω ευρωπαϊκού κονδυλίου (Interreg). Από το χωριό Κοττάνη ξεκινά πεζοπορική διαδρομή μεμονοπάτι τριών ωρών για τους οικισμούς Κούνδουρο και Λυκότοπο, με τους οποίους δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς. Επίσης υπάρχει πεζοπορική κυκλική διαδρομή Κοττάνη – Κούνδουρος – Τσαλαπετεινός – Καλότυχο – Λυκότοπος – Κοττάνη διάρκειας 10 ωρών (απόσταση 25 χιλιομέτρων) δίπλα από την κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου, όπως μας ενημερώνουν σχετικές πινακίδες στο χωριό.

Έχει ήδη αρχίσει να βραδιάζει, επομένως η περιήγηση μας επισπεύδεται στα στενά όμορφα σοκάκια του χωριού. Στο κέντρο του δεσπόζει το Τζαμί, ενώ σαν από σελίδα παλιού φωτογραφικού άλμπουμ, εμφανίζεται κάτοικος με δύο γαϊδουράκια. Ναι … η ζωή στην Κοττάνη ακολουθεί άλλους ρυθμούς…

photo credits @4_paws_traveller

Η στάση στην ταβέρνα του Τζεμίλ και της Μουσγιέν πριν την επιστροφή μας 

Φεύγοντας από το χωριό, σταματήσαμε στην ταβέρνα του Τζεμίλ και της Μουσγιέν, όπου και ολοκληρώσαμε την περιήγηση. Ο χώρος αποτελεί ένα διώροφο παραδοσιακό πομάκικο σπίτι, χτισμένο σε ένα ύψωμα που αγναντεύει απέναντι το χωριό Κοττάνη. Εδώ γεννήθηκε ο σημερινός του ιδιοκτήτης. Ο επάνω όροφος διατηρείται όπως τον “άφησαν” ο παππούς και η γιαγιά του Τζεμίλ, με τα οικογενειακά κειμήλια, τα υφαντά, τα κιλίμια και τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, τα έπιπλα, τα μπακίρια, τις πομακικές φορεσιές και κάθε είδους οικιακά σκεύη, ακόμα στην θέση τους ανέγγιχτα από το χρόνο. Στο ισόγειο λειτουργεί η ταβέρνα με ενθύμια και σκεύη, υφαντά και άλλα παραδοσιακά τεχνουργήματα στους τοίχους. Οι πατροπαράδοτες ντόπιες συνταγές για κρεατοφάγους κυρίως, θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη. Τα κατοικίδια γίνονται δεκτά στους αίθριους χώρους του καταστήματος, άρα μία χειμερινή επίσκεψη δυσχεραίνει την κατάσταση για εσάς και το ζωάκι σας. Η ταβέρνα λειτουργεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όπου και έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ήδη από νωρίς το μεσημέρι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις παραδοσιακές πίτες.

photo credits @4_paws_traveller

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!