fbpx

Συμβουλές για χειμερινές αποδράσεις με αυτοκίνητο και οδήγηση στα χιόνια

Οι χειμερινές αποδράσεις και τα road trips σε ορεινούς προορισμούς είναι μια όμορφη απόδραση για εσάς και το ταίρι σας ή την οικογένεια σας. Με την κατάλληλη υπευθυνότητα και προετοιμασία δεν έχετε να αγχωθείτε για τίποτα.

Πριν το ταξίδι σας

 
  • Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας και την κατάστασή τους. Τα φθαρμένα ελαστικά δεν έχουν καλό κράτημα στο χιόνι και τον πάγο.  
  • Bάλτε στο πορτ μπαγκάζ σας όλα τα απαραίτητα (αλυσίδες, γάντια, ίσως κάποιο βουρτσάκι αποχιονισμού των παρμπρίζ και ξύστρα για τον πάγο). 
  • Ελέγχετε τα υγρά του αυτοκίνητου, υγρό καθαρισμού τζαμιών (υπάρχουν ειδικά για χαμηλές θερμοκρασίες για να μη παγώνει) , υγρό ψυγείο, κλπ. 
  • Ελέγξτε τα φώτα σας ότι ανάβουν όλα κανονικά. Αν έχετε και ομίχλης ελέγξτε και αυτά. 
  • Ελέγξτε εάν το κλιματιστικό και ο αέρας για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ λειτουργούν κανονικά. 
  • Για μεγάλες αποστάσεις να έχετε γεμίσει το ντεπόζιτο με τα απαραίτητα καύσιμα του αυτοκινήτου σας.

Επιπλέον, είναι καλό να έχέει γινει ένα service ή ένας προληπτικός έλεγχος είναι ότι το όχημα μας είναι έτοιμο για το ταξίδι.

Χρήσιμα Tips: Να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο κάποια χοντρά ρούχα, μπουφάν, κανένα snack και υγρά. Εάν σε περίπτωση που για κάποιο λόγο μείνετε και περιμένετε ώρα την οδική ή αποκλειστείτε να έχετε κάτι να φάτε ή να πιείτε νερό μέχρι να έρθουν.

Fun Facts: Το ξέρατε ότι η τοποθέτηση αλυσίδων δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά περίπου σε ένα συμβατικό αμάξι!

Αντιολισθητικές αλυσίδες και χρήσιμες συμβουλές

1. Διαβάστε το manual ή δείτε τις εικόνες πως να τις τοποθετήσετε! Δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά! – Τις περισσότερες φορές που έχουν μπει λάθος ή παίρνει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να τις βάλετε είναι από έλλειψη ενημέρωσης σωστής τοποθέτησης.

2. Κάντε πρόβα και βάλτε 1-2 φορές πριν το ταξίδι σας τις αλυσίδες για να εξοικειωθείτε με την τοποθέτηση τους.

3. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες είναι τεντωμένες και δεν κρέμεται κάποιος κρίκος. Μόλις τις τοποθετήσετε τσεκάρετε ότι έχουν τοποθετηθεί και εφαρμόσει σωστά.

4. Μετά την τοποθέτησή τους οδηγήστε προσεκτικά τα πρώτα 100 μέτρα για να σιγουρευτείτε ότι έχουν μπει σωστά στους τροχούς. Εάν ακούτε κάποιό περίεργο ήχο ή χτυπάει κάτι σταματήστε και ελέγξτε μήπως δεν τις έχετε σφίξει σωστά.

5. Να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι παλιά γάντια και αφρό καθαρισμού χεριών (πωλείται στα καταστήματα που έχουν αλυσίδες) για να καθαρίσετε τα χέρια σας από την μουτζούρα που έχουν οι ζάντες. Επιπλέον, με τα γάντια θα μπορέσετε να τις τοποθετήσετε χωρίς να κρυώνουν τα χέρια σας και χωρίς να χαλάσατε τα καλά σας γάντια.

6. Καθαρίστε τις ζάντες του αυτοκίνητου σας πριν από το ταξίδι! – Όσο πιο καθαρές είναι οι ζάντες σας τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να λερωθείτε από την μουτζούρα καθώς θα τις τοποθετείτε.

7. Μετά τη χρήση τους να τις καθαρίσετε με απλό νερό και να τις στεγνώσετε πριν τις αποθηκεύσετε. Με αυτό το τρόπο οι αλυσίδες σας θα είναι καθαρές την επόμενη φορά και δεν θα έχετε πρόβλημα να σκουριάσουν.

Κίνηση τροχών Προσθιοκίνητα (FWD) – Πισωκίνητα (RWD) – 4Χ4 (4WD)

Μπορεί για κάποιους να είναι αυτονόητο αλλά υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει, ή είναι η πρώτη του επαφή με τα χιονιά ή μπορεί ακόμα και να έχει νοικιάσει αμάξι και να μη γνωρίζει που γίνεται η κίνηση των τροχών.

Πριν το επερχόμενο ταξίδι σας στα χιόνια θα πρέπει να γνωρίζετε που γίνεται η κίνηση στο αμάξι που θα οδηγήσετε.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες:

Τα Προσθιοκίνητα που η κίνηση γίνεται στους εμπρός τροχούς και τα συναντάμε στα περισσότερα οχήματα που κυκλοφορούν.

Τα Πισωκίνητα (κυρίως cabrio, γρήγορα, coupe και ακριβότερης κατηγορίας από τα υπόλοιπα). Σε αυτά η κίνηση γίνεται στους πίσω τροχούς που τα κάνει να είναι πιο δύσκολη η οδήγηση τους στα χιόνια γιατί μπορεί να σπινιάρουν οι πίσω τροχοί όταν οδηγούμε απότομα.

Και τέλος τα 4×4. Η ιδανικότερη κατηγορία για οδήγηση στα χιόνια μιας και η κίνηση γίνεται και στους 4 τροχούς με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου. – Προσοχή τα περισσότερα SUV και τζιπ πόλης που κυκλοφορούν είναι προσθιοκίνητα, εκτός εάν έχετε αγοράσει την τετρακίνητη έκδοση τους.

Τοποθέτηση αλυσίδων ανά κατηγορία

Α. Προσθιοκίνητα ⇒ Στους 2 μπροστινούς τροχούς

Β. Πισωκίνητα ⇒ Στους 2 πίσω τροχούς

Γ. 4Χ4 ⇒ Τοποθετούμε αλυσίδες και στους 4 τροχούς

Αλυσίδες – Υφασμάτινες/Χιονοκουβέρτες ή Χιονολάστιχα είναι καλύτερα?

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γιατί κάθε κατηγορία έχει τα δικά της οφέλη και αρνητικά.
Σαν γενική οδηγία θα λέγαμε:

1. Αλυσίδες ⇒ οικονομικότερη λύση / αντοχή στο χρόνο / ιδανική για απαλό και φρέσκο χιόνι / η καλύτερη λύση για οδήγηση σε πάγο.

2. Υφασμάτινες/Χιονοκουβέρτες ⇒ ιδανική λύση για αμάξια με χαμηλό αμάξωμα που δεν μπορούν να φορέσουν εύκολα αλυσίδες / μπορεί να χαλάσουν εύκολα / ιδανική για απαλό και φρέσκο χιόνι / δεν κάνουν για πάγο.

3. Χιονολάστιχα και χειμερινά ελαστικά ⇒ ιδανική λύση για απαλό και φρέσκο χιόνι / η καλύτερη επιλογή για όσους οδηγούν συχνά σε χιόνια ή μένουν κοντά σε χειμερινό προορισμό / ικανοποιητική οδήγηση σε πάγο / τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να αλλάζετε τα ελαστικά σε θερινά και να αποθηκεύτε τα χιονολάστιχα σας σε ιδανικές συνθήκες μέχρι την επόμενη σεζόν.

Tip: Ιδανικός συνδυασμός χιονολάστιχα και αλυσίδες. Σε αυτή τη περίπτωση εάν έχει πιάσει πολύ πάγο ο δρόμος και δεν αρκούν τα χιονολάστιχα σας τότε τοποθετείτε και τις αλυσίδες και έχετε πλήρη έλεγχο του οχήματος σας.

Συμβουλές οδήγησης στα χιόνια

1. Ήρεμες και απαλές κινήσεις.

2. Απαλό φρενάρισμα και σε καμία περίπτωση «κοκκάλωμα» ή απότομα φρεναρίσματα.

3. Πάντα να αφήνετε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

4. Τοποθετείστε τις αλυσίδες νωρίς. Όχι τελευταία στιγμή που μπορεί να έχει αγριέψει ο καιρός και να είναι πιο δύσκολο ή να υπάρχει μποτιλιάρισμα επειδή δεν τις τοποθετήσατε την κατάλληλη στιγμή και δεν υπάρχει άνοιγμα για κάποιο πάρκινγκ για να τις βάλλετε με ασφάλεια.

5. Εάν είστε σε χιονοδρομικό μη φύγετε τελευταίος. Να φεύγετε όσο υπάρχει κόσμος, έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστείτε κάποια βοήθεια να μπορεί να σας προσφέρει κάποιος άμεσα. – Για παράδειγμα ,μπορεί να κολλήσετε στην τοποθέτηση των αλυσίδων. Μη ξεχνάτε ότι στο βουνό υπάρχουν λάτρεις του χιονιού που έχουν εμπειρία και μπορεί να σας γλιτώσουν χρόνο με μια απλή βοήθεια τους.

6. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας! Όσο απολαυστική είναι η οδήγηση στα χιόνια τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει.

7. Οδηγείστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες (30-50χλμ/ώρα). Στα χιόνια δεν πρέπει να οδηγούμε γρήγορα γιατί ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα, καθώς επίσης αυξάνει και την απόσταση φρεναρίσματος που αυτό θα οδηγήσει σε πατινάρισμα πάνω στο χιόνι/πάγο.

8. Πριν την οδήγησή σας σε περιοχές που έχει κρύο και παγωνιά , να φροντίζετε για την ομαλή προθέρμανση του κινητήρα.

9. Να έχετε υπόψη σας το αμάξωμα του οχήματός σας και πόσο χαμηλό ή ψηλό είναι. Μπορεί το όχημα σας να συμπεριφέρεται νορμάλ στα χιόνια αλλά εάν μπείτε σε δρόμο που δεν έχει καθαριστεί και έχει φρέσκο απάτητο χιόνι μπορεί να κολλήσετε και να φρακάρετε επειδή δεν υπολογίσατε το ύψος του χιονιού που έχει πέσει.

10. Πριν το ταξίδι σας να ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού τόσο για την διαδρομή σας μήπως κάποιος δρόμος είναι κλειστός όσο και για το τελικό σας προορισμό όπως είναι ένα ορεινό χωριό ή κάποιο χιονοδρομικό. Εάν χρειαστεί επικοινωνήστε και με την τροχαία για να σας ενημερώσει για πιθανούς κλειστούς δρόμους ή δρόμους που έχουν πάγο.

11. Αποφύγετε να οδηγείτε σε επαρχιακούς δρόμους και σοκάκια. Ακολουθήστε μια διαδρομή με όσο γίνεται πιο κεντρικούς δρόμους που είναι πιο πιθανόν να έχουν περάσει εκχιονιστικά μηχανήματα.

Όσο οδηγείτε με σύνεση, υπευθυνότητα και τα κατάλληλα ελαστικα θα φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια και χωρίς άγχος. Οι διαδρομές στα χιόνια είναι απολαυστικές για μικρούς και μεγάλους!

Ντυθείτε καλά και καλές χειμερινές απολαύσεις!


Και μη ξεχνάτε……..τις αλυσίδες σας!

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!