fbpx

Πεζοπορία στην σπηλιά του Απόλλωνα στον Όλυμπο – το βουνό των θεών

Γενικές πληροφορίες πεζοπορίας στην σπηλιά του Απόλλωνα, στον Όλυμπο

Βαθμός Δυσκολίας

Μέτριας (B , Β+)

Destination
Βουνό Όλυμπος,
Ελλάδα

Total Distance

7,5 Km

Total Time

3,5 – 5 Hours

Εισαγωγή

Κάθε πεζοπόρος, ορειβάτης, αναρριχητής, λάτρης των extreme sports και εν γένει φυσιολάτρης μπορεί να έχει μια κοινή βάση, τον Όλυμπο. Εκεί, τα αμέτρητα σημεία ενδιαφέροντος μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς κάθε δραστηριότητας.
Μία από τις πιο κλασικές διαδρομές, την οποία μπορούν να ακολουθήσουν ακόμη και αρχάριοι πεζοπόροι, είναι αυτή που ξεκινάει από το σημείο Γκορτσιά και φτάνει μέχρι το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας.

Tip: Η διαδρομή μπορεί να είναι σχετικά απλή, ωστόσο απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και τη χρήση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως είναι τα ορειβατικά μποτάκια και τα μπατόν.

Γκορτσιά: έναρξη μονοπατιού

photo credits @maria_vardl

Η διαδρομή

Το σημείο έναρξης βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το καταφύγιο του Μπουντόλα στο Σταυρό Λιτοχώρου και ονομάζεται Γκορτσιά. Εκεί, υπάρχει χώρος στάθμευσης και από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Συνολικά, η πορεία μέχρι το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας μπορεί να διαρκέσει 2,5 με 3,5 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις και τη φυσική κατάσταση του καθενός.
Πρόκειται για ένα υπέροχο μονοπάτι που διασχίζει ένα δάσος από οξιές και ρόμπολα, το οποίο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου παίρνει ένα μαγευτικό χρυσαφί χρώμα από τα πεσμένα φύλλα. Η δυσκολία ανάβασης είναι Β (Β+) αναλόγως τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Λόγω των φύλλων, το μονοπάτι μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως ολισθηρό, ειδικότερα στην κατάβαση.

Θέση Μπάρμπα

photo credits @maria_vardl

Η πορεία περνάει από ορισμένες θέσεις. Η πρώτη στάση που μπορούμε να κάνουμε είναι στη θέση Μπάρμπα, η οποία είναι ένας ανοιχτός χώρος περιτριγυρισμένος από πυκνές φτέρες, όπου υπάρχει και ένα κιόσκι. Ο χρόνος άφιξης σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι τα 40 περίπου λεπτά από την έναρξη του μονοπατιού.
Από εκεί, ακολουθώντας τις ξύλινες πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση προς το οροπέδιο των Μουσών, ξεκινάμε για το επόμενο σημείο που είναι η θέση Κόκα. Εκεί έχει και πάλι ξύλινα παγκάκια και από το ύψωμα που βρίσκεται στο σημείο, μπορούμε να απολαύσουμε την απίστευτη θέα άλλων κορυφών του Ολύμπου. Ο χρόνος άφιξης στη συγκεκριμένη θέση μπορεί να είναι και πάλι περίπου 40 λεπτά από την προηγούμενη θέση, ωστόσο η διαδρομή μεταξύ των δύο θέσεων είναι πιο ανηφορική και ίσως λίγο περισσότερο απότομη, χωρίς όμως να αυξάνεται σημαντικά ο βαθμός δυσκολίας.

Θέση Κόκα

photo credits @maria_vardl

Από τη θέση Κόκα μέχρι το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας η διαδρομή είναι και πάλι ανηφορική αλλά πιο ομαλή. Επίσης, υπάρχουν διάφορα σημεία, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Λίγο πριν την άφιξη στο καταφύγιο, περνάμε από μια χαρακτηριστική δεξαμενή και 15-20 λεπτά αργότερα φτάνουμε στον προορισμό μας. Εκεί, μπορούμε να διανυκτερεύσουμε ή να απολαύσουμε τον περιβάλλοντα χώρο κάνοντας βόλτα στην γύρω περιοχή. Βρισκόμαστε πλέον στα 1940 μέτρα υψόμετρο.

Δεξαμενή

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

photo credits @maria_vardl

Μία διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι αυτή που οδηγεί στη σπηλιά του Απόλλωνα. Πρόκειται για μια διαδρομή που δεν είναι και τόσο γνωστή και δεν υπάρχει κάποια πινακίδα που να υποδεικνύει το σημείο, τουλάχιστον από την πλευρά του καταφυγίου. Περπατώντας προς το δάσος που βρίσκεται πάνω από το καταφύγιο (και όχι το φαρδύ μονοπάτι στα δεξιά που οδηγεί προς το οροπέδιο), μπαίνουμε σε ένα στενό μονοπάτι, στο οποίο περπατάμε για περίπου 15-20 λεπτά, ακολουθώντας την κόκκινη κυκλική σήμανση. Στο τέλος του μονοπατιού φτάνουμε σε ένα ξύλινο κολωνάκι, στη θέση Στράγγος, και από εκεί ξεκινάμε να ανηφορίζουμε το μονοπάτι προς τα πάνω, το οποίο αποκτά απότομη κλίση και ονομάζεται Ανάθεμα. Η πορεία ακολουθεί και πάλι την ίδια σήμανση, μέχρι που ολοκληρώνεται σε ένα πλάτωμα. Η σπηλιά βρίσκεται στην πίσω μεριά του πλατώματος, όπου η πρόσβαση θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς το σημείο είναι στενό και απότομο. Συνολικά, χρειάζεται περίπου 1-1,5 ώρα για να φτάσει κανείς στη σπηλιά από το καταφύγιο.

Θέα από το πλάτωμα

Η σπηλιά Απόλλωνα – Αποτελεί καταφύγιο πολλών πεζοπόρων που θέλουν να αποφύγουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες

photo credits @maria_vardl

Η επιστροφή

Τόσο η επιστροφή από τη σπηλιά του Απόλλωνα, όσο και από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας γίνεται από τα ίδια μονοπάτια, ακολουθώντας την ίδια σήμανση. Συνήθως, για την επιστροφή απαιτείται λιγότερη ώρα, επομένως από το καταφύγιο μέχρι την Γκορτσιά χρειάζονται 1,5 με 2 ώρες.

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!