fbpx

Το Φαράγγι της Καλυψώς: ένας μικρός επίγειος παράδεισος (Ν. Λαρίσης)

photo credits @maria_vardl

Γενικές πληροφορίες ορειβασίας στο βουνό Όσσα

Βαθμός Δυσκολίας
Μέτριας (B)

Destination
Όσσα, Ελλάδα

Total Distance
9 Km

Total Time

5 Hours

Οι εναλλακτικοί προορισμοί της Ελλάδας – Destination for all season

Τα βουνά και η φύση της Ελλάδας ενδείκνυνται για διάφορες δραστηριότητες: ορειβασία, αναρρίχηση, χειμερινά αθλήματα, rafting και άλλα πολλά. Η ποικιλία των τοπίων προσφέρεται για εξορμήσεις κάθε τύπου, χαμηλής, μέτριας ή αυξημένης δυσκολίας, σε πλαγιές, υψηλές κορυφές, ποτάμια και φαράγγια. Ειδικότερα στα τελευταία, μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει εναλλακτικές δραστηριότητες, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο: απλή πεζοπορία, μπάνιο στις βάθρες, canyoning, river trekking… Και όταν αυτές συνδυάζονται με ένα μαγευτικό τοπίο, κάθε λάτρης της φύσης ή των extreme sports ενθουσιάζεται λίγο παραπάνω!

Το φαράγγι της Καλυψώς είναι ένα από αυτά τα μέρη που προσφέρονται για πολλά από τα παραπάνω. Κρυμμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος, διατηρεί τη μαγεία των κρυστάλλινων νερών της Όσσας.

Tip: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι χρήσιμο για έναν πεζοπόρο να κουβαλάει μαζί του μαγιό, σε περίπτωση που του παρουσιαστεί μια αντίστοιχη ευκαιρία. Επίσης, πολλοί ορειβάτες συστήνουν την προσθήκη του μαγιό στον ορειβατικό εξοπλισμό του καλοκαιριού, καθώς κάποιες φορές χρειάζεται να διασχίσουμε ένα ποτάμι, για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Όσον αφορά τις πετσέτες, υπάρχουν ειδικές πετσέτες μικροϊνών που στεγνώνουν εύκολα και πολύ γρήγορα και δεν πιάνουν σχεδόν καθόλου χώρο στο ορειβατικό σακίδιο!

photo credits @maria_vardl

Περιγραφή της διαδρομής

Το Φαράγγι της Καλυψώς βρίσκεται στο νομό Λαρίσης, στο βουνό Όσσα (ή Κίσσαβος). Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Καρίτσα, όπου μπορεί κανείς να φτάσει με αυτοκίνητο. Η πορεία αρχικά είναι σχετικά εύκολη, καθώς για αρκετή ώρα περπατούμε σε αγροτικό δρόμο. Στα σημεία όπου ο δρόμος έχει διχάλες, υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες και είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι. Η διαδρομή μέχρι το “Κόκκινο Νερό”, όπου βρίσκεται και ο τερματισμός, είναι περίπου 9 χλμ και ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτριος (Β), καθώς σε κάποια σημεία η ανάβαση είναι κάπως απαιτητική. Ωστόσο, δεδομένου ότι η περιοχή είναι δημοφιλής, οι αρμόδιοι έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν σκοινί, προς διευκόλυνση των πεζοπόρων. Συνολικά, χρειάζονται περίπου 5 ώρες για την ολοκλήρωση της διαδρομής.

photo credits @maria_vardl

Φτάνοντας στο τέρμα του μονοπατιού, η θέα της λίμνης και του μικρού καταρράκτη είναι ονειρική! Ευτυχώς όμως, η εμπειρία αυτής της πανδαισίας χρωμάτων δεν τελειώνει εκεί. Λίγα μέτρα πιο πέρα, εντοπίζεται ένας βράχος και πάλι με σκοινί και βοηθητικά σιδερένια πατήματα, από όπου ξεκινάει ένα ακόμη πολύ μικρό μονοπάτι. Εκεί, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι σε κάποια σημεία έχει πολλές λάσπες και γλιστράει αρκετά. Στην συνέχεια, πάλι σε βράχο όπου μας οδηγεί το μονοπάτι, εντοπίζουμε ένα ακόμη σκοινί. Ανεβαίνοντας και αυτόν τον τελευταίο βράχο, βρισκόμαστε μπροστά στο μαγευτικό θέαμα δύο μεγαλύτερων καταρρακτών, οι οποίοι χύνονται σε μια καταγάλανη λίμνη!

photo credits @maria_vardl

Η επιστροφή

Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι προς το “Κόκκινο Νερό”. Μπορούμε, εάν θέλουμε, να κόψουμε δρόμο από ένα σημείο μέσα από το δάσος, το οποίο βρίσκεται στα αριστερά μας λίγο πριν φτάσουμε στο ρέμα. Μετά από λίγα μέτρα μέσα στην πυκνή βλάστηση, βγαίνουμε σε μια περιοχή όπου το νερό φαίνεται σαν να έχει κόκκινο χρωματισμό, πιθανότατα από τον βράχο!

Tip: Για να ολοκληρώσουμε ευχάριστα την εξόρμησή μας, μπορούμε να κατευθυνθούμε με το αυτοκίνητο προς την πανέμορφη παραλία της Κουτσουπιάς και να απολαύσουμε ένα ακόμη δροσερό μπάνιο!
Σημείωση: Η συγκεκριμένη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στις 6/6/2021.

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!