fbpx

Αίγυπτος: Ταξίδι στη Αλεξάνδρεια, την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Λίγα λόγια για τη πόλη

Αλεξάνδρεια, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου μετά το Κάιρο και το κυριότερο λιμάνι της. Σύμφωνα με την ιστορία υπήρξε κάποτε η ενσάρκωση του κοσμοπολίτικου πνεύματος . Η πόλη πήρε το όνομα της από τον ιδρυτή της Μέγα Αλέξανδρο, γι’ αυτό και σε πολλά σημεία θα δούμε πολλά ελληνικά στοιχεία.

Το ταξίδι προς την Αλεξάνδρεια

Καθώς συνεχίζαμε το ταξίδι μας από το Κάιρο ξεκινήσαμε οδικώς για την Αλεξάνδρεια. Το ταξίδι μας είχε διάρκεια περίπου 3 ώρες. Μία πολύ ωραία διαδρομή έχοντας δεξιά κι αριστερά μαςτην έρημο. Καθώς φτάναμε και λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ένα όμορφο σκηνικό απλώθηκε μπροστά μας με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα σε συνδυασμό με τους φοίνικες να μας γεμίζουν μοναδικές εικόνες! Κατά την είσοδο στη πόλη διακρίνει κανείς και το πρώτο ελληνικό στοιχείο που είναι οι μαρμάρινες κολώνες που αναγράφουν Αλεξάνδρεια με ελληνικά γράμματα.

Tip: Η Αλεξάνδρεια διαθέτει και αεροδρόμιο, 50km έξω από την πόλη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάτε με ταξί, αλλά πρώτα να συμφωνήσετε για τη τιμή!

Το αμυντικό φρούριο Citadel of Qaitbay

Πρώτη μας στάση την επόμενη μέρα ήταν το Citadel of Qaitbay. Ένα από τα πιο σπουδαία οχυρά της Μεσογείου. Στο σημείο που βρίσκεται η ακρόπολη υπάρχει ακόμα ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου «ο Φάρος της Αλεξανδρείας».

photo credits @giorgosathanasakis_

Για τη διαμονή μας επιλέξαμε το Romance Alexandria Hotel.

Εάν θέλετε και εσείς να κλείσετε στο 4άστερο αυτό ξενοδοχείο μπείτε στη σελιδα Romance Alexandria Hotel. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε την σελίδα της Booking.com και επιλέξτε το ξενοδοχείο που επιθυμείτε να μείνετε κατά τη διαμονή σας, σε προνομιακές τιμές.

Tip: Η booking επιβραβεύει τους ταξιδιώτες που είναι μέλη της, προσφέροντας έκπτωσεις genius και προνόμια κατά τη κράτησή τους. Εάν δεν είστε μέλος, γίνεται εύκολα και δωρεάν για να μπορειτε να επωφελείστε και εσείς τις εκπτώσεις στα επόμενα ταξίδια σας!

Το παλάτι Montaza

Στη συνέχεια κάναμε επίσκεψη στο παλάτι Montaza. Ήταν το θέρετρο του τελευταίου βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ . Ο βασιλιάς έμενε με την οικογένειά του τους θερινούς μήνες. Σήμερα η κυβέρνηση της Αιγύπτου το έχει αξιοποιήσει ως μουσείο. Στη βόλτα σας θα δείτε και το βασιλικό βαγόνι του τραίνου που χρησιμοποιούσε ο βασιλιάς για τις μετακινήσεις του.
photo credits @giorgosathanasakis_

Το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας

Επόμενη στάση σε ένα από τα μεγαλύτερα Πατριαρχεία. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας απετέλεσε στα χρόνια της ακμής του μια από τις λαμπρότερες χριστιανικές εκκλησίες της Ανατολής. Σήμερα Πατριάρχης Αλεξάνδρειας είναι ο 7οςκατά σειρά κρητικής καταγωγής Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ με μεγάλο χριστιανικό έργο στην Αφρική αφού έχει τελέσει Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Καμερούν.
Αξίζει να τον βρείτε και να συνομιλήσετε μαζί του.

Στην  οδό Κ. Καβάφη, όπως ονομάζεται σήμερα (παλαιότερη ονομασία της Sham elSheikh), βρίσκεται η οικία και το μουσείο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (29/04/1863-29/04/1933). Ο αλεξανδρινός ποιητής είναι από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής. Παρακάτω δίνεται ένα βιογραφικό του που υπάρχει και στην οικία του:

« Εἶμαι Κωνσταντινουπολίτης τὴν καταγωγήν, ἀλλὰ ἐγεννήθηκα στὴν Ἀλεξάνδρεια – σ’ ἕνα σπίτι τῆς ὁδοῦ Σερίφ· μικρὸς πολὺ ἔφυγα, καὶ ἀρκετὸ μέρος τῆς παιδικῆς μου ἡλικίας τὸ πέρασα στὴν Ἀγγλία. Κατόπιν ἐπισκέφθην τὴν χώραν αὐτὴν μεγάλος, ἀλλὰ γιὰ μικρὸν χρονικὸν διάστημα. Διέμεινα καὶ στὴ Γαλλία. Στὴν ἐφηβικήν μου ἡλικίαν κατοίκησα ὑπὲρ τὰ δύο ἔτη στὴν Κωνσταντινούπολη. Στὴν Ἑλλάδα εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ δὲν ἐπῆγα. Ἡ τελευταία μου ἐργασία ἦταν ὑπαλλήλου εἰς ἕνα κυβερνητικὸν γραφεῖον ἐξαρτώμενον ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖον τῶν Δημοσίων Ἔργων τῆς Αἰγύπτου. Ξέρω Ἀγγλικά, Γαλλικὰ καὶ ὁλίγα Ἰταλικά”»

Οι κατακόμβες Kom El Shoqafa

Από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα είναι οι κατακόμβες Kom El Shoqafa. Ένα από τα 7 θαύματα του Μεσαίωνα αυτήν τη φορά. Έχει 3 επίπεδα όπου μέσα σε αυτά έχουν βρεθεί δείγματα Ελληνικού, Ρωμαϊκού και Αιγυπτιακού πολιτισμού.

Tip: Το κόστος εισόδου είναι 40EGP.

Η γέφυρα Στάνλεϋ

Η βόλτα μας συνεχίζεται στη πιο φωτογραφημένη γέφυρα, την Στάνλεϋ. Η γέφυρα έχει μήκος 400 μέτρα και αξίζει να την δείτε το βράδυ! Η περιοχή Στάνλεϋ είναι παραθαλάσσια τουριστική συνοικία της ανατολικής Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και είναι διάσημη για την ιδιωτική της παράλια.

Η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας

photo credits @giorgosathanasakis_

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που φυσικά δε θα παραλείψουμε είναι η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, όπου ιδρύθηκε στην Ελληνιστική εποχή επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α’. Η παλιά βιβλιοθήκη καταστράφηκε και έτσι κατασκευάστηκε το 2002 σε συνεργασία
με την Unesco. Ένα υπερσύγχρονο κτήριο με 13 επίπεδα και πάνω από 8 εκατομμύρια τόμους βιβλίων που συνεχώς ο αριθμός αυτός ανεβαίνει. Εντύπωση μας προκάλεσε το εξωτερικό του κτηρίου, το όποιο είναι κατασκευασμένο με πέτρα από γρανίτη και πάνω είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα από επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού. Αυτό συμβολίζει το αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα. Η στέγη της βιβλιοθήκης επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της.

Tip: Η είσοδος κοστίζει 70EGP για τους τουρίστες και μπορείτε να καθίσετε να διαβάσετε όποιο βιβλίο επιθυμείτε για όση ώρα θέλετε!

photo credits mariama.r.mohamed

Extra Tip: Να κάνετε τα ψώνια σας στο παζάρι Al Attarine και μη ξεχνάτε να κάνετε παζάρεμα στις τιμές!


Επίλογος

Και κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στην Αίγυπτο. Ωστόσο, αν έχετε παραπάνω μέρες θα μπορούσατε να επισκεφτείτε το Λούξορ και το Ασουάν.

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!