Πεζοπορία στις μοναδικές πλαγιές του Κόζιακα: Κόκκινος βράχος και Αγία Τριάδα (Ν.Τρικάλων)

Γενικές πληροφορίες πεζοπορίας στον Κόκκινο Βράχο

Βαθμός Δυσκολίας

Destination

Total Distance

Total Time
1 Hour
Σήμερα, μεταφερόμαστε στο Κερκέτιο όρος, ευρέως γνωστό ως Κόζιακας, του νομού Τρικάλων. Ο Κόζιακας αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στα 1901μ., σε ένα τοπίο κυρίως βραχώδες και γυμνό από βλάστηση. Ωστόσο, εμείς θα περπατήσουμε σε αρκετά χαμηλότερα σημεία, σε διαδρομές που κινούνται μέσα σε πυκνά δάση.
Οι διαδρομές που παρουσιάζονται εδώ είναι δύο διαφορετικές, οι οποίες είναι αρκετά σύντομες και μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και την ίδια ημέρα. Θεωρώ όμως ότι η καλύτερη επιλογή είναι να οργανώσετε μια διήμερη εξόρμηση στο χωριό Ελάτη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε με ηρεμία και άνεση τη φύση, τον καθαρό αέρα και φυσικά το φανταστικό φαγητό!
Tip: Στις συγκεκριμένες διαδρομές μπορούν εύκολα να συμμετέχουν ακόμη και παιδιά μικρής ηλικίας, αρκεί να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια – κάτι που ισχύει για όλους – και να μην παρεκκλίνουν από το μονοπάτι. Ασφαλώς, η συνοδεία ενηλίκων επιβάλλεται, καθώς είναι εύκολο τα παιδιά να χαθούν μέσα στην πυκνή βλάστηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παντού ενδείξεις για την πορεία του κάθε μονοπατιού.

Πορεία προς τον Κόκκινο Βράχο
Πρώτη μας στάση, ο Κόκκινος Βράχος! Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, ο Κόκκινος Βράχος εκτείνεται πάνω από το χωριό και προσφέρει μια μαγευτική θέα σε όσους φτάσουν στην κορυφή του. Αφετηρία για το μονοπάτι είναι το πρατήριο καυσίμων, κοντά στην πλατεία του χωριού και για να ολοκληρώσει κάποιος τη διαδρομή θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα (βαθμός δυσκολίας Α+, μήκος διαδρομής με την επιστροφή περίπου 980μ., ελαφρώς ανηφορική). Από το πρατήριο κατευθυνόμαστε προς το δάσος, περπατώντας σε έναν αγροτικό δρόμο. Στα 400μ. από την εκκίνηση εντοπίζουμε ένα μονοπάτι στα δεξιά, το οποίο μας οδηγεί μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και η σήμανση πολύ καλή και οδηγεί με ακρίβεια μέχρι τη μύτη του βράχου. Εκεί, χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε τη θέα!
Tip: Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ότι όσοι έχουν υψοφοβία ή γενικώς ζαλίζονται εύκολα καλό είναι να αποφύγουν να προσεγγίσουν τη μύτη του βράχου, καθώς από κάτω υπάρχει γκρεμός!
Extra Tip: Δεν ξεκινούμε ποτέ για μια διαδρομή στο βουνό χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, ακόμη και αν πρόκειται για την πιο απλή πορεία. Κατάλληλα παπούτσια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, κουτί πρώτων βοηθειών και νερό πρέπει απαραιτήτως να αποτελούν βασικά εφόδια που θα έχουμε πάντα μαζί μας!
Μείνετε συντονισμένοι, έρχεται αναλυτικό άρθρο για τον εξοπλισμό πεζοπορίας και ορειβασίας!
Γενικές πληροφορίες πεζοπορίας στην Αγία Τριάδα

Βαθμός Δυσκολίας
Χαμηλής (Α++)

Destination
Κόζιακας, Ν.Τρικάλων, Ελλάδα

Total Distance
3200m

Total Time
1,5 Hour
Πορεία προς την Αγία Τριάδα

Επόμενη στάση, το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας! Μια διαδρομή εξίσου σύντομη, με λίγο πιο ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας (Α++, περίπου 3200μ. συνολική πορεία, ελαφρώς ανηφορική). Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός, μπορεί να χρειαστεί έως και 1,5 ώρα για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Το μονοπάτι είναι γενικώς καθαρό· έχει τύχει ωστόσο να έχουν πέσει αρκετά κλαδιά και φύλλα δέντρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη την πορεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην βγούμε εκτός μονοπατιού.
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται και πάλι στο πρατήριο καυσίμων. Καθώς ανεβαίνουμε, θα δούμε στα 400μ. το μονοπάτι που φεύγει δεξιά για τον Κόκκινο Βράχο. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε την πορεία μας, μέχρι να εντοπίσουμε την πινακίδα όπου θα αναγράφεται η σήμανση «προς Αγία Τριάδα». Μετά από λίγο, φτάνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, το οποίο είναι επισκέψιμο.
Tip: Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να οργανώσει κάποιος πικ-νικ, καθώς μπροστά από το εκκλησάκι υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Επίσης, υπάρχει και βρύση με πόσιμο νερό – εκτός αν κάποια στιγμή αλλάξουν οι ενδείξεις. Και όπως πάντα, όταν φτάσει η στιγμή να φύγουμε, φροντίζουμε να μην αφήσουμε τίποτα εκεί!

photo credits @maria_vardl
Η επιστροφή
Και στις δύο περιπτώσεις, η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι. Όποιος θέλει να συνεχίσει τη βόλτα του στη φύση, μπορεί να κατευθυνθεί προς την αντίθετη πλευρά, όπου θα συναντήσει ένα άλλο κομμάτι του δάσους, αυτή τη φορά σε κατηφορική πλαγιά. Η Ελάτη περιτριγυρίζεται από δάση με έλατα που είναι γεμάτα από πανέμορφα μονοπάτια! Σε αυτά όμως θα περπατήσουμε κάποια άλλη φορά!
Σημείωση: Οι ώρες για την ολοκλήρωση των διαδρομών είναι ενδεικτικές και υπολογισμένες για να συμμετέχουν και παιδιά ή άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση.

Η Μαρία Βαρδαλά έχει σπουδάσει Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασχολείται με την εκπαίδευση και το internet
marketing. Η φωτογραφία, τα ταξίδια και οι εξορμήσεις στη φύση είναι οι
αγαπημένες της δραστηριότητες. Βρείτε την στο Instagram @maria_vardl!