fbpx

Παπά Ρέμα: Mια εκπληκτική διαδρομή μέσα στα δάση του Ολύμπου!

photo credits @maria_vardl

Γενικές πληροφορίες πεζοπορίας

Βαθμός Δυσκολίας
Μέτριας (Β)

Destination
Βόρειος Όλυμπος, Ελλάδα

Total Distance

14,5 km

Total Time

6 Hours

Ένας εξερευνητής που θέλει να αισθανθεί λίγη από τη μαγεία του Ολύμπου και να περπατήσει στα υπέροχα μονοπάτια που χαρίζει απλόχερα το μυθικό βουνό, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το φανταστικό Παπά Ρέμα! Αυτή η δοκιμασμένη διαδρομή οδηγεί τον ορειβάτη μέσα σε δάση απαράμιλλου κάλλους με οξιές, βελανιδιές και πεύκα να τον περιτριγυρίζουν σε κάθε του βήμα.

photo credits @maria_vardl

Η διαδρομή του μονοπατιού

Η διαδρομή που προτείνω είναι κυκλική, δηλαδή το σημείο εκκίνησης και τερματισμού συμπίπτει: βρίσκεται στην τοποθεσία των Αγίων Αποστόλων Βροντούς, του νομού Πιερίας και πιο συγκεκριμένα στο εξωκκλήσι της θέσης, σε ύψος περίπου 380μ.· η διαδρομή περνάει από το ρέμα Παπά και το καταφύγιο «Κρεβάτια». Το σημείο είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, κινούμαστε κόντρα στη ροή του ρέματος. Σημείο αναφοράς είναι η διασταύρωση που οδηγεί στο Παπά Αλώνι και το Μεσονήσι – περίπου 7χλμ. από την εκκίνηση – καθώς από εκεί ξεκινά η κατηφορική διαδρομή. Για να συνεχίσει κανείς να βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι, θα χρειαστεί να διασχίσει το ρέμα, κάτι που γίνεται με σχετική ευκολία, αν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

photo credits @maria_vardl

Tip: Ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη συγκεκριμένη διαδρομή περιλαμβάνει ειδικά ορειβατικά μποτάκια με αντιολισθητική σόλα και αδιάβροχη επιφάνεια, ορειβατικά μπατόν, σακίδιο με κουτί πρώτων βοηθειών και αδιάβροχο παντελόνι.

Ασφαλώς, είναι απαραίτητο να υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του εξοπλισμού, όπως αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, ισοθερμικά ρούχα, αλουμινοκουβέρτα, fleece ζακέτα, φακός κεφαλής, τρόφιμα, αρκετό νερό, σφυρίχτρα, σκουφί και γάντια. Όλα αυτά απαρτίζουν ένα σωστά οργανωμένο σακίδιο που πρέπει να διαθέτει κάθε ορειβάτης, ακόμη και στις πιο απλές διαδρομές.Το βουνό μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και καμία δεν θέλουμε να είναι δυσάρεστη! Σωστά;

Αφού διασχίσουμε λοιπόν το ρέμα, μετά από 1.5 ώρα περίπου καταλήγουμε στο οροπέδιο «Κρεβάτια», όπου βρίσκουμε το καταφύγιο. Εκεί, σε υψόμετρο 1005μ., προσφέρεται διαμονή και φαγητό στο εστιατόριο. Από αυτό το σημείο μέχρι τον τερματισμό, η διαδρομή είναι και πάλι κατηφορική.

photo credits @maria_vardl

Την ημέρα κατά την οποία επισκέφτηκα το καταφύγιο είχε φοβερή ομίχλη, εξ ου και το αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Ωστόσο, αυτό όχι μόνο δεν μείωσε την επιβλητικότητα του υψηλότερου βουνού μας, αλλά επέτεινε την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε ένα μέρος που ίσως ασκεί μια ιδιαίτερη επίδραση πάνω μου…

Tip: Για πληροφορίες σχετικά με τα καταφύγια του Ολύμπου μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα olympusfd.gr

photo credits @maria_vardl

Τεχνικές Οδηγίες

Το μήκος της διαδρομής είναι 14,5χλμ. και οι ώρες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί κυμαίνονται ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός. Τυπικά, μπορούμε να πούμε ότι χρειάζονται περίπου 6 ώρες. Για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τώρα την ορειβασία, ας μην απογοητεύονται από αυτά τα δεδομένα. Αφενός, πρόκειται για ένα σχετικά βατό μονοπάτι και αφετέρου, η θέα, οι λιμνούλες και τα καταρρακτάκια του ρέματος, τα λιβάδια, τα δάση θα δώσουν αξία σε κάθε βήμα!

Τεχνικά, η διαδρομή κατατάσσεται σε αυτές της μέτριας δυσκολίας (Β).
Ωστόσο, πρόκειται για ένα ευμετάβλητο στοιχείο, καθώς επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, την ολισθηρότητα του εδάφους, την εποχή και άλλα συναφή. Ακόμη, υπάρχει ευδιάκριτη σήμανση, η οποία αρχικά έχει κοκκινοκίτρινο και στη συνέχεια γαλαζοκίτρινο χρώμα και είναι επιτακτικό να την ακολουθούμε πιστά, αν δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε κατά λάθος ανεξερεύνητα και ενδεχομένως επικίνδυνα μέρη του βουνού!

photo credits @maria_vardl

Γιατί αξίζει να πάτε;

Θεωρώ ότι και μόνο οι φωτογραφίες που παρατίθενται εδώ μπορούν να δώσουν την απάντηση. Για όλους τους φυσιολάτρες, για όλους αυτούς που θέλουν να περάσουν μια ιδανική μέρα στο βουνό, για αυτούς που θέλουν να ελέγξουν τις αντοχές τους και για όσους ξεκινούν σήμερα να οργανώνουν την επόμενη εξόρμηση στη φύση, το Παπά Ρέμα είναι εκεί και μας καλεί να το επισκεφτούμε!

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!