fbpx

Ποδήλατο στο Άμστερνταμ και ακόμη παραπέρα!

photo credits @dipkf_konstantinos

Πάντα με γοήτευε η ιδέα ενός ταξιδιού στην Ολλανδία, μία χώρα γνωστή για τις ομορφιές και τις ελευθερίες της. Σαν νεότερος είχα ξαναεπισκεφθεί το Άμστερνταμ, βέβαια κάπως διαφορετικές οι προτεραιότητες στη διασκέδαση εκείνη την εποχή.   

Η πόλη όπως οι περισσότεροι ξέρουμε είναι γνωστή για τα όμορφα κανάλια, τις βιτρίνες στη Red light, αλλά και τα πολλά Coffee shops που προσφέρουν πέραν του συνηθισμένου καφέ και πολλές επιλογές από θέμα «καπνίσματος», κάτι που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει.

Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά

Οι τότε συμφοιτητές μου που είχαμε ταξιδέψει μαζί είναι κάτοικοι πλέον του Άμστερνταμ και αυτή τη φορά το τουρ της πόλης αλλά και όχι μόνο είχε διαφορετική νότα και χάρη. Τώρα θα με ξεναγούσαν οι ντόπιοι της πόλης που ήταν οι Έλληνες φίλοι μου!

Η άφιξη

Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Σίπχολ το οποίο βρίσκεται έξω από το Άμστερνταμ, μπήκαμε στο τρένο και φτάσαμε σε λίγα λεπτά στο κεντρικό σταθμό τρένων της πόλης. Εκεί μας περίμενε ο Παύλος ο φίλος και ο άνθρωπος που μου είχε κάνει το πρώτο μου τατουάζ. Το group όμως δεν ήταν πλήρεις, εγώ και ο Ηρακλής πετούσαμε από Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος έφτανε το επόμενο πρωί από την Αθήνα και μαζί με τον Αντώνη που και αυτός ζει πλέον εκεί, συμπληρώναμε τη δυνατή πεντάδα έτοιμη για την περιπέτεια.

Η πρώτη μέρα και η αλλαγή σχεδίων

Το πρώτο βράδυ ήταν ήρεμο μιας και περιμέναμε να δέσει η παρέα για να συνεχίσουμε. Μία χαλαρή βόλτα στο κέντρο και στάση για κάτι γρήγορο σε φαγητό πριν την επιστροφή στο σπίτι.
Το πρωινό που ξημέρωσε δεν ήταν όπως το σχεδιάζαμε. Αφού ήρθε ο Γιώργος και τελικά βρεθήκαμε όλοι, θέλαμε να ξεκινήσουμε τη μεγάλη βόλτα με τα ποδήλατα αλλά ο καιρός δεν ήθελε να συνεργαστεί. Ήταν αρχές Μαρτίου βλέπετε και οι ανοιξιάτικες μπόρες είχαν φτάσει στην Ολλανδία οπότε έπρεπε να αναβάλουμε τα σχέδια μας.

“No problem”

Ο Παύλος όπως ανέφερα νωρίτερα είναι καλλιτέχνης τατουάζ, σε αυτόν τον άνθρωπο όντας φοιτητής τότε εμπιστευτικά το πρώτο μου tattoo και έβλεπα τόσο καιρό μέσα από τα σχέδιά του στο χαρτί και από φωτογραφίες στο Instagram πόσο πραγματικά είχε εξελιχθεί. Χωρίς πολλές σκέψεις λοιπόν, διάλεξα ένα από τα δικά του σχέδια και ξάπλωσα στο κρεβάτι τατουάζ για ένα τρομερό αναμνηστικό από αυτό το ταξίδι, κάτι που θα μου έμενε για όλη μου τη ζωή. Μετά από κάνα δυο ωρίτσες και αφού είχα τρελάνει τον άνθρωπο με τις ιδιοτροπίες μου (“όχι πιο πάνω”, “χμμμμ… μήπως λίγο δεξιά” και άλλα τέτοια) ο Παύλος ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και πραγματικά με έκανε να χαμογελάσω από ενθουσιασμό και ικανοποίηση.

Αν βρεθείτε εκεί και θελήσετε και εσείς να κάνετε ένα τατουάζ, μη διστάσετε να του στείλετε ένα μήνυμα στο instagram @tattooz_limitless_artworks

Με έναν καφέ, πολλά γέλια και αναμνήσεις από τα παλιά της παλιοπαρέας πέρασε και η δεύτερη μέρα κάπως ήσυχα.

Η ημέρα του bike tour

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Από νωρίς το πρωί ο ήλιος φώτιζε τον καθαρό ουρανό και αντανακλούσε μέσα στα κανάλια της πόλης, κάνοντας το σκηνικό να μοιάζει με καρτ ποστάλ.

photo credits @dipkf_konstantinos

Αφού τελειώσαμε τις πρωινές ετοιμασίες πήγαμε σε ένα από τα πάρα πολλά ποδηλατάδικα που έχει η πόλη να νοικιάσουμε ποδήλατα.

Το ποδήλατο για τους Ολλανδούς είναι το κύριο μεταφορικό μέσο, για την ακρίβεια μπορείς να ταξιδέψεις όλη τη χώρα με το ποδήλατο σου αφού υπάρχει παντού ποδηλατόδρομος, κάτι που ξέρει πολύ καλά ο Αντώνης που θα ήταν και ο tour guide μας. Ο Αντώνης είναι ο δημιουργός του Supergreeks.eu το οποίο είναι μία ελληνική online κοινότητα Ολλανδίας, Βελγίου, Γερμανίας και μέσω αυτού διοργανώνονται μικρά tour ή εκδρομές από Local Έλληνες για Έλληνες ταξιδιώτες. Τι καλύτερο για μία περιπέτεια, ένα τουρ με ποδήλατο και ξεναγό το φίλο μας που έχει γυρίσει κάνοντας πετάλι τη μισή Ευρώπη.

Καβάλα λοιπόν στα ποδήλατα μας, ανεφοδιασμός για το ημερήσιο ταξιδάκι μας και φύγαμε!

Η διαδρομή θα ήταν γύρω στα 75 km κάτι που όσο δύσκολο και αν ακούγεται με τους ποδηλατόδρομους της Ολλανδίας, το επίπεδο έδαφος της και όλες τις ομορφιές της διαδρομής ήταν παιχνιδάκι. Επιλέξαμε την πράσινη διαδρομή για τη βόλτα μας η οποία περνάει μέσα από πανέμορφες περιοχές και στενά μονοπάτια μέσα στη φύση, καθώς υπάρχει και η γρήγορη διαδρομή δίπλα από τον δρόμο που κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα (όπως μας είπε ο Αντώνης) αλλά εμείς δεν θέλαμε αυτό φυσικά.

Το πλάνο των 75km bike tour μας

  • G Ground zero Εκκίνηση
  • A Amsterdam Noord
  • B Broek in Waterland
  • C Monnickendam
  • D Volendam
  • E Marken
  • F Uitdam

    Ξεκινήσαμε λοιπόν πηγαίνοντας πίσω από τον σταθμό των τρένων σε μία αποβάθρα όπου πήραμε το Φέρυ για να περάσουμε στην άλλη μεριά της πόλης την βόρεια στο Amsterdam Noord
photo credits @dipkf_konstantinos

Φτάνοντας εκεί περάσαμε από ένα ανοιχτό χώρο ελεύθερης τέχνης με πολλά μοντέρνα, αλλά και περίεργα μπορώ να πω εκθέματα.

photo credits @dipkf_konstantinos

Ύστερα, κατευθυνθήκαμε προς ένα πανέμορφο χωριό το Broek in Waterland όπου κάναμε στάση για φωτογραφίες πάνω στις μικρές γέφυρες των καναλιών που διέσχιζαν τις γειτονιές. Πάπιες, χήνες και άλλα πτηνά συνέθεταν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

photo credits @dipkf_konstantinos

Συνεχίσαμε από τα πλακόστρωτα δρομάκια ποδηλατοδρόμου για το Monnickendam, μία μικρή γραφική πόλη στη Βόρεια Ολλανδική επαρχία όπου κάναμε στάση για καφέ και παραδοσιακή μηλόπιτα για να ανακτήσουμε δυνάμεις.

photo credits @dipkf_konstantinos

Όλη η διαδρομή ως τώρα με έχει αποζημιώσει σε εικόνες και εντυπώσεις. Δρόμοι στενοί μέσα στο πράσινο, ανεμόμυλοι έργα τέχνης, γραφικά Ολλανδικά σπιτάκια, ζώα στους αγρούς, όλα αυτά συνδεδεμένα με το υγρό στοιχείο από τα κανάλια, τα μικρά ρυάκια ή κάποιο ποτάμι που διέσχιζε την περιοχή, σε υψόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που βρισκόταν δίπλα.

photo credits @dipkf_konstantinos

Αφού γεμίσαμε με εικόνες και φωτογραφικό υλικό στα κινητά μας, κάτι που στη δική μου περίπτωση δεν λειτούργησε και τόσο, συνεχίσαμε τη βόλτα μας. Από τον ενθουσιασμό μου θέλοντας να φωτογραφίσω όσα περισσότερα μπορούσα κάνοντας ταυτόχρονα ποδήλατο χτύπησα σε ένα πάσσαλο που δεν είδα μπροστά μου—δεν σας λέω για την καζούρα που έφαγα……!

Επόμενη στάση Volendam, μία μικρή τουριστική πόλη με πλακόστρωτους πεζόδρομους και μικρή αγορά για τους τουρίστες. Κάτι ιδιαίτερο που θα σας πρότεινα να κάνετε αν επισκεφτείτε αυτή την πόλη είναι να δοκιμάσετε τα τυριά σε κάποιο από τα μαγαζιά-μουσεία τυριού καθώς είναι φημισμένα εδώ, αφού δίπλα είναι το Ένταμ που βγάζει και το ομώνυμο γνωστό ημίσκληρο τυρί.
Από εκεί πήραμε πάλι καραβάκι και κατευθυνθήκαμε για το Marken, ένα μικρό όμορφο νησάκι στα ανατολικά.

photo credits @dipkf_konstantinos

Επιστρέφοντας προς τη βάση μας, το κέντρο του Άμστερνταμ κάναμε μία μεγάλη διαδρομή μέσω της γέφυρας Uitdam που έμοιαζε σαν ρομαντικός περίπατος, καθώς ο ήλιος έδυε μπροστά μας!

photo credits @dipkf_konstantinos

Όσοι ενδιαφέρεστε για παρόμοιο tour τσεκάρετε το Supergreeks.eu ή τη σελίδα SuperGreeks στο Facebook https://www.facebook.com/supergreeksnl

Η επιστροφή στη πόλη με ένα καλό φαγήτο 

Φτάνοντας στην πόλη μετά από τόσο πετάλι και μία γεμάτη ημέρα τα στομάχια μας διαμαρτύρονταν για φαγητό. Η καλύτερη επιλογή και κάτι που πρέπει να δοκιμάσει σίγουρα κάποιος επισκέπτης στην Ολλανδία είναι  “Τα θαλασσινά” .  

Όταν μπήκαμε στο μαγαζί έμοιαζε σαν ένα ευρωπαϊκού τύπου fast food καμία σχέση με την Ελληνική ψαροταβέρνα. Ο τύπος πίσω από τη βιτρίνα κρατούσε μία σέσουλα στο χέρι και μπροστά του ότι μπορείς να φανταστείς από θαλασσινά και μικρά ψαράκια. Διάλεγες τι ήθελες και ξεκινούσε να βάζει σε μία σακούλα με τη σέσουλα και δεν σταματούσε μέχρι να του πεις φτάνει. Μετά τα έδινε για καθάρισμα και φριτέζα. Περιττό να σας πω ότι το τραπέζι δεν χωρούσε όσα παραγγείλαμε και φυσικά τα φάγαμε όλα. Οι Έλληνες ξέρουμε να τρώμε καλά…!
Έτσι μας βρήκε η νύχτα και επιστρέψαμε σπίτι για ξεκούραση και απολογισμό του ταξιδιού, αφού την επόμενη μέρα το μεσημέρι εγώ επέστρεψα Ελλάδα.


Η εμπειρία που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις
 

Το ποδήλατο στην Ολλανδία και κυρίως στην επαρχία είναι μια μοναδική εμπειρία.
Μιλάω συνέχεια με τα παιδιά και το κύριο θέμα συζήτησης “κάθε φορά” είναι το πότε θα είναι ξανά η “επόμενη φορά”!
Ευχαριστώ τους φίλους μου για αυτό το όμορφο ταξίδι σε μία διαφορετική Ολλανδία για μένα αυτή τη φορά! 

 

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!