fbpx

Η Σιγκαπούρη κατασκευάζει τη πρώτη οικολογική πόλη χωρίς αυτοκίνητα με έξυπνες τεχνολογίες

Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τον οικολογικό της χαρακτήρα και την καινοτόμες τεχνολογίες.
Σε μια προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα των κατά κεφαλήν εκπομπών της Σιγκαπούρης, οι οποίες είναι υψηλότερες από αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της γειτονικής Μαλαισίας, σύμφωνα με τη Γραμματεία της Εθνικής Κλιματικής Αλλαγής της χώρας αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να δημιουργήσουν μια έξυπνη πόλη που θα ενσωματώνει τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών και θα βασιστεί σε ένα νέο μοντέλο χωρίς τη χρήση αυτοκινήτων και περισσότερη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σιγκαπούρης (MSS) προέβλεψε ότι έως το τέλος αυτού του αιώνα οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες στην πόλη-κράτος μπορεί να είναι τουλάχιστον 34,1 βαθμοί Κελσίου “σχεδόν κάθε μέρα” κατά τους οκτώ θερμότερους μήνες του έτος, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της δροσιάς θα είναι όλο και περισσότερο απαραίτητη για τους κατοίκους με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τα κλιματιστικά που είναι και ο κύριος λόγος των εκπομπών αερίων μαζών.

Έτσι η χώρα αποφάσισε να δημιουργήσει την έξυπνη πόλη Tengah, μια “δασική πόλη” όπως την ονομάζουν αξιωματούχοι της περιοχής, λόγω του πλούσιου πρασίνου και των δημόσιων κήπων της λύνοντας το πρόβλημα με σύγχρονες καινοτομίες όπως κρύο νερό, που θα παγώνει με ηλιακή ενέργεια και θα διοχετεύεται μέσω των σπιτιών της περιοχής, κεντρική ψύξη διαχείρισης όλης της πόλης, αυτοματοποιημένη συλλογή απορριμμάτων και ένα κέντρο πόλης χωρίς αυτοκίνητα, το οποίο δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στη πόλη Tengah θα δημιουργηθούν 42.000 νέα σπίτια σε πέντε κατοικημένες περιοχές.
Ένας οικολογικός “διάδρομος” πλάτους 328 ποδών θα διατηρηθεί μέσω του κέντρου της, παρέχοντας ασφαλή διέλευση προς την άγρια φύση και συνδέοντας μια λεκάνη απορροής νερού από τη μία πλευρά με ένα φυσικό καταφύγιο από την άλλη.
Όλοι οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας και νερού. Ψηφιακές οθόνες σε κάθε τετράγωνο θα ενημερώνουν τους κατοίκους για τις συλλογικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις με σκοπό την αποτροπή αλόγιστης χρήσης και την υιοθέτηση μιας οικολογικής συλλογικής συνείδησης.

“Το να σκεφτόμαστε την κατανάλωση τροφίμων και να σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κλιματισμό είναι όλα μέρος της επίτευξης κλιματικών στόχων” δήλωσε ο Chong.

Η ενσωμάτωση και η σύνδεση της φύσης με τη πόλη Tengah

Στόχος της έξυπνης πόλης είναι η ενσωμάτωση της φύσης και των κατοικημένων περιοχών  δημιουργώντας στους ανθρώπους περισσότερη αλληλεπίδραση και αρμονία ζωής.

Εκτός από τον προαναφερθέντα δασικό διάδρομο, οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν πρόσβαση σε κοινοτική γεωργία στη λεγόμενη Plantation District.

Πέρα από την προώθηση και την προστασία της βιοποικιλότητας, η διατήρηση της φύσης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγή συμπεριφοράς, δήλωσε η Χάμελ. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από όλο τον κόσμο, που δείχνουν ότι η αλλαγή της σχέσης μας με τη φύση μέσω καθημερινών συναντήσεων βοηθά τους ανθρώπους να αναλάβουν περιβαλλοντική δράση. Σε αυτό το μέτωπο νομίζω ότι το ecoliving σχέδιο και το γενικό σχέδιο (της Tengah) κάνει πραγματικά καλή δουλειά».

Το σχέδιο της Tengah αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Chong παραδέχτηκε ότι «δεν είναι τόσο εύκολο» να μετατρέψετε υπόγεια οδικά δίκτυα και αγωγούς απορριμμάτων σε υπάρχουσες πόλεις και χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός και χρόνος για να υλοποιηθεί το έργο.

Η κυβέρνηση είπε ότι «τελειοποιεί» το σχέδιό της με βάση την έκθεση NSS και εκτιμάτε να ολοκληρωθούν τα πρώτα διαμερίσματα το 2023. Τα περισσότερα από τα οποία θα διατεθούν μέσω του HDB με μακροχρόνιες μισθώσεις. Οι τιμές για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων ξεκινούν σήμερα από μόλις 108.000 δολάρια Σιγκαπούρης.

Πηγή:  The Housing & Development Board (HDB)

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!

%d bloggers like this: