fbpx
Ταξίδια εν μέσω covid-19

Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες ταξιδιωτικές οδηγίες σχετικά με τη πανδημία covid-19 και για τα απαραίτητα έγγραφα/έντυπα εισόδου πριν το ταξίδι σας.

Τρέχουσα ενημέρωση

Τους τελευταίους μήνες τα ταξίδια έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της πανδημίας covid-19 και έχουν προστεθεί μια σειρά από κανόνες και πρωτόκολλα σε όλες τις χώρες.

Εκτός από τα βασικά ταξιδιωτικά έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας σε ένα ταξίδι όπως ταυτότητα και διαβατήριο με δεδομένη τη κατάσταση που έφερε ο covid-19 μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποια ειδική φόρμα on-line πριν το ταξίδι σας ή ακόμα και να έχετε βγει αρνητικός σε τεστ covid-19 μέχρι και 72 ώρες πριν τη πτήση σας.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες ιστοσελίδες με  απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένας ταξιδιώτης.

Νέα Ενημέσωση για είσοδο στην Ελλάδα (15.07.2021)

Έως τις 22 Ιουλίου 2021 και ώρα 6.00 π.μ. και για την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19 ισχύουν τα ακόλουθα:

Απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα υπηκόων τρίτων κρατών κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 30 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι και Κόσοβο*.

Για την είσοδό σας στην Ελλάδα:

Α)  Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη (Passenger Locator Form -PLF) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, μία μέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Β) Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις ακόλουθες:

1) να έχουν εμβολιαστεί για Covid-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα που να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

2) να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί, κατόπιν τεστ PCR που έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους

3) να έχουν βεβαίωση / πιστοποιητικό ανάρρωσης, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο, με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει 2 έως 9 μήνες από την αναγραφόμενη ημερομηνία νόσησης.

Eπίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test ή PCR) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19.

Κατά την άφιξή τους στη χώρα, θα πραγματοποιείται επιπρόσθετα δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test), στη βάση της διαδικασίας που προβλέπει η Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη (Passenger Locator Form -PLF).

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Υποχρέωση συμπλήρωσης φόρμας PLF έχουν και οι επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς

Όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να προσκομίζουν κατά τον έλεγχο::

– είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα που να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, με την προϋπόθεση παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού,

– είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών (το τελευταίο θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr),

– είτε βεβαίωση / πιστοποιητικό ανάρρωσης, με την παρέλευση από τη νόσηση 2 έως 9 μηνών.

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στο εξωτερικό και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των ταξιδιωτών, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επιτράπηκε η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Υποχρεωτική δήλωση ταξιδιού (PLF) πριν από την είσοδο σας στη Ελλάδα.

Για την είσοδο σας στην Ελλάδα θα χρειαστεί να συμπληρώσετε την ειδική φόρμα PLF (έντυπο εντοπισμού επιβατών), πριν τη πτήση σας, στο www.travel.gov.gr

* Προσοχή, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει συμπληρώσει το έντυπο εντοπισμού επιβατών είναι πιθανόν να του απαγορευτεί η επιβίβαση στο αεροπλάνο από το προσωπικό της εταιρείας.

Οδηγίες για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιβατών προς τα νησιά της Ελλάδας

Οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν κατά τον έλεγχο:

 είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού εκτυπωμένο ή σε ηλεκτρονική μορφή.

• είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

είτε βεβαίωση / πιστοποιητικό ανάρρωσης, με την παρέλευση από τη νόσηση 2 έως 9 μηνών.

Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στο εξωτερικό και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των ταξιδιωτών, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επιτράπηκε η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Επίσης, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έγγραφο της Δήλωσης Υγείας πριν από την επιβίβασή τους είτε με ηλεκτρονική μορφή στο https://sea.travel.gov.gr είτε κατεβάζοντας το από την ιστοσελίδα του  Υπουργείο Ναυτιλίας  στο https://www.ynanp.gr και εκτυπώνοντας το προκειμένου να το έχετε μαζί σας πριν από την επιβίβαση.

Επιπλέον παρατηρήσεις για την μετακίνησή σας με πλοίο:

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

• Εάν το ταξίδι συμπεριλαμβάνει αλλαγή πλοίου, τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώνει ξεχωριστή Δήλωση Υγείας για κάθε σκέλος του ταξιδιού του.

• Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του την συμπληρωμένη Δήλωση Υγείας του, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (στο κινητό/ τάμπλετ του) είτε εκτυπωμένη, και να την επιδείξει στο προσωπικό του πλοίου που κάνει τον έλεγχο των εισιτηρίων.

• Χωρίς Δήλωση Υγείας δεν θα επιτραπεί σε κανέναν ταξιδιώτη να επιβιβαστεί σε πλοίο. Τέλος, η θαλάσσια σύνδεση με την Τουρκία και την Αλβανία έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

 

Χρήσιμα site ενημέρωσης για τον Covid-19 στην Ελλάδα

Oδηγίες που έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους ταξιδιώτες https://eody.gov.gr/odigies-gia-taxidiotes/

Γενικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τα ημερήσια επιδημιολογικά στοιχεία https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (βρείτε τα τελευταία μέτρα, ανάλογα το επίπεδο κινδύνου για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας) https://covid19.gov.gr/covid-map 

• Γενικές οδηγίες για τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα που λαμβάνει η Ελλάδα – Ενημέρωση προς επερχόμενους ταξιδιωτές https://greecehealthfirst.gr

Ενημερωθείτε για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και για τις οδηγίες προς τους επιβάτες www.aia.gr/el/traveler/travellers-info/faq-for-covid19

Χάρτης περιορισμού εισόδου για ταξίδια εντός Ευρώπης

Για να ταξιδέψετε σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ στο https://reopen.europa.eu

Χάρτης περιορισμού εισόδου για ταξίδια σε όλο το κόσμο

Ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα της διεθνής ένωσης μεταφορών (ΙΑΤΑ) σχετικά με τους τελευταίους κανονισμούς για τον προορισμό που σας ενδιαφέρει να ταξιδέψετε στο www.iatatravelcentre.com/world

Άλλες ιστοσελίδες ενημέρωσης σχετικά με τους κανονισμούς ανά χώρα

Η Kayak έχει δημιουργήσει ένα χρήσιμο χάρτη που δείχνει ποιες χώρες έχουν περιορισμούς εισόδου στα αεροπορικά ταξίδια. Μπορείτε να τον βρείτε στο kayak.com/travel-restrictions

• Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία covid-19 ανά χώρα στο www.cdc.gov/map-and-travel-notices.html

Η γνωστή πλατφόρμα skyscanner δημιούργησε έναν πίνακα που σας δείχνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την καραντίνα και τις απαιτήσεις εισόδου ανά χώρα στο παγκόσμιο χάρτη. Δείτε τον πίνακα στο https://gr.skyscanner.com/taksidiotikoi-periorismoi

 

Σημαντική επισήμανση

Λόγω συχνών αλλαγών στις οδηγίες κάθε χώρας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του covid-19, συνίσταται στους επερχόμενους ταξιδιώτες να επισκέπτονται τις επίσημες ιστοσελίδες των Αρμόδιων Αρχών της χώρας που θέλουν να ταξιδέψουν. 

Καλά και ασφαλή ταξίδια σε όλους σας και ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα η πανδημία covid-19.

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!