fbpx

Στα ιστορικά μονοπάτια της Ελλάδας: πορεία προς το Δρεπανοειδές στο Όρος Άγκιστρο (Ν. Σερρών)

photo credits @maria_vardl

Γενικές πληροφορίες πεζοπορίας στο φαράγγι του Φιόρδ Hvalfjörður

Βαθμός Δυσκολίας
Μέτριας (B+, B++)

Destination

Άγκιστρο, Δρεπανοειδές, Ν.Σερρών

Total Distance

9,3 Km

Total Time

7-8 Hours

Στα ελληνικά βουνά, ένας ορειβάτης μπορεί να περπατήσει σε δεκάδες διαδρομές που, εκτός από φυσική ομορφιά, διατηρούν και έναν ιστορικό χαρακτήρα, καθώς χρησίμευσαν ως περάσματα σε πολέμους, στους οποίους συμμετείχε και η Ελλάδα. Μία από αυτές τις διαδρομές είναι και η πορεία προς την κορυφή Δρεπανοειδές (1193μ.) του όρους Άγκιστρο, του νομού Σερρών.

Η πορεία

Η πορεία ξεκινάει από την πλατεία του χωριού Άγκιστρο. Αρχικά, περπατάμε σε χωματόδρομο για αρκετή ώρα, μέχρι η σήμανση (πορτοκαλί σήμανση και λευκές κορδέλες στα κατάλληλα σημεία) να μας κατευθύνει αριστερά προς την ανηφορική πλαγιά. Η ανηφορική πορεία συνεχίζει μέχρι να βρεθούμε σε μια διασταύρωση· η κορυφή που μας ενδιαφέρει βρίσκεται ευθεία, σε απόσταση περίπου 1 ώρας από εκεί. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 9,3 χλμ. και η πορεία είναι διάσχιση του δασικού μονοπατιού· αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο. Συνολικά, απαιτούνται περίπου 7-8 ώρες για την ολοκλήρωση της διαδρομής, ανάλογα με τις στάσεις και τον ρυθμό της πορείας. Η υψομετρική διαφορά που καλούμαστε να καλύψουμε είναι 1055μ. για την ανάβαση και περίπου 200μ. για την κατάβαση, καθώς σε κάποια σημεία το μονοπάτι γίνεται κατηφορικό. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι Β+ (ή Β++, αν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες). Η διαδρομή κινείται κατά το ήμισυ μέσα σε δάσος, ενώ αρκετά σημεία είναι γυμνά από δέντρα και έχουν χαμηλή βλάστηση.
Tip 1: Η διαδρομή είναι απαιτητική, γι’ αυτόν τον λόγο ο πλήρης ορειβατικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος. Τα μπατόν είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς ξεκουράζουν και στηρίζουν ουσιαστικά τον ορειβάτη, προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πορεία και όσο πιο ξεκούραστα γίνεται. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι σε πολλά σημεία παρατηρείται ολισθηρότητα του εδάφους, λόγω των φύλλων που πέφτουν, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Tip 2: Όσοι ξεκινούν μεμονωμένα τέτοιου είδους πορείες, είναι καλό να έχουν κατεβάσει και τον χάρτη της διαδρομής στο GPS, δεδομένου ότι η σήμανση, κυρίως αν πρόκειται για κορδέλες, μπορεί να καταστραφεί λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης, είναι πιθανό διάφοροι σύλλογοι να συλλέγουν τις κορδέλες και να τις αντικαθιστούν με άλλα σημάδια, καθώς και αυτές είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
photo credits @maria_vardl

Το πολυβολείο της κορυφής

Φτάνοντας στην κορυφή, έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα πολυβολείο, το οποίο αποτελούσε τμήμα του οχυρού Κάλη (από το ομώνυμο ύψωμα) που αξιοποιήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελούσε μέρος της γραμμής Μεταξά – την οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πεζοπόροι να διασχίσουν ακολουθώντας διαφορετική πορεία από αυτήν για το Δρεπανοειδές, εκκινώντας και πάλι από το ίδιο σημείο.

photo credits @maria_vardl

Η επιστροφή

Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, φτάνουμε ξανά πίσω στο χωριό. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτούμε τα ιαματικά λουτρά και το χαμάμ του Αγκίστρου, έτσι ώστε να κλείσουμε την υπέροχη πορεία μας με μια νότα ευεξίας και χαλάρωσης!

Πηγές για τις ιστορικές πληροφορίες:

Σας αρέσουν τα ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς και σε προσιτές τιμές;

Κάντε εγγραφή στo newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις ταξιδιωτικές μας προσφορές, tips, ταξιδιωτικά νέα και πληροφορίες για προορισμούς.

Thank you for subscribing!