Πεζοπορία στα φαράγγια της Δυτικής Ισλανδίας: Ο καταρράκτης Glymur

Γενικές πληροφορίες πεζοπορίας στο φαράγγι του Φιόρδ Hvalfjörður

Βαθμός Δυσκολίας

Destination

Total Distance
7 Km

Total Time
3,5 Hours
Η Ισλανδία, μια χώρα με μοναδική, σχεδόν απόκοσμη φυσική ομορφιά, ενδείκνυται για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες: πεζοπορία στα φαράγγια, παγοαναρρίχηση, ορειβασία, rafting ή, ακόμη, παρατήρηση φαλαινών, επίσκεψη σε κρατήρες ηφαιστείων, σε θερμοπίδακες, λίμνες και καταρράκτες!
Η σημερινή πρόταση για πεζοπορία αφορά μια κυκλική διαδρομή περίπου 3.5 ωρών (μαζί με τις στάσεις) που πραγματοποιήσαμε κατά τον μήνα Ιούλιο, σε ένα φαράγγι στην κατάληξη του φιόρδ Hvalfjörður. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 7χλμ. και η δυσκολία μέτρια προς υψηλή (B+) καθώς σε πολλά σημεία το μονοπάτι είναι κατακόρυφο και πρέπει κανείς να σκαρφαλώσει ή να κατέβει την πλαγιά χρησιμοποιώντας το βοηθητικό σκοινί που έχουν τοποθετήσει οι αρμόδιοι.

Η διαδρομή
Ο καταρράκτης Glymur βρίσκεται σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το Ρέικιαβικ και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων είναι εύκολα προσεγγίσιμος ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο. Από εκεί υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το μονοπάτι και για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, για να φτάσει στον καταρράκτη. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό: ο ένας είναι να ακολουθήσει το μονοπάτι στα αριστερά του φαραγγιού και ο άλλος να κατέβει στο ποτάμι, να το διασχίσει και από εκεί να συνεχίσει, ανεβαίνοντας και πάλι την πλαγιά. Σε κάθε περίπτωση, η σήμανση είναι κατατοπιστική και το μονοπάτι ευδιάκριτο.

Εμείς ακολουθήσαμε το μονοπάτι που κατέβαινε προς την όχθη του ποταμού, περνώντας από μια σπηλιά και διασχίζοντας το ποτάμι με τη βοήθεια σχοινιού που έχει τοποθετηθεί γι’ αυτόν το σκοπό.


Από εκεί, το μονοπάτι γίνεται ανηφορικό και σε ορισμένα σημεία απότομο. Γι’ αυτόν το λόγο, έχουν τοποθετηθεί και πάλι σκοινιά, προς διευκόλυνση των πεζοπόρων.

Παρά τη δυσκολία που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη διαδρομή, η θέα του φαραγγιού και του καταρράκτη μας αποζημιώνει! Δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί το δέος που νιώσαμε μπροστά στη θέα της αγνής φυσικής ομορφιάς που εκτεινόταν μπροστά μας!


Ο καταρράκτης Glymur
Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο καταρράκτη της Ισλανδίας, με ύψος 198μ.· ο υψηλότερος είναι ο Morsárfoss, με ύψος 228μ. Όπως πολλοί άλλοι καταρράκτες, o Glymur σχηματίζεται από τους παγετώνες που λιώνουν και δημιουργούν λίμνες και ποτάμια. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ποταμός που χρειάζεται να διασχίσουμε ονομάζεται Botnsá.
Η επιστροφή
Κατηφορίζοντας και πάλι προς τις όχθες του ποταμού, θα παρατηρήσουμε ότι το μονοπάτι συνεχίζει στη απέναντι όχθη. Αυτό σημαίνει είτε ότι πρέπει να γυρίσουμε από τον ίδιο δρόμο, είτε να διασχίσουμε το ποτάμι. Θα συνιστούσα τη δεύτερη επιλογή, για ποικιλία στη θέα και τη διαδρομή που ακολουθούμε! Εάν ακολουθήσει κανείς αυτήν τη διαδρομή, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι παρόλο που ο ποταμός σε μερικά σημεία φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα βαθύς, είναι καλό να βγάλουμε τα παπούτσια, ούτως ώστε να συνεχίσουμε την πορεία μας μετά τη διάσχιση με στεγνά πόδια! Η επιστροφή είναι αρκετά πιο εύκολη και υπάρχει συχνή ειδική σήμανση.

Είναι προτιμότερο να ακολουθήσει κανείς τη διαδρομή που δείχνουν τα κολωνάκια και όχι οι στήλες με τις πέτρες (οι γνωστοί “κούκοι”). Και τα δύο είναι σημάνσεις μονοπατιών, ωστόσο αυτό που χαράσσεται στο βάθος και ξεκινάει από τη στήλη με τις πέτρες, οδηγεί σε μια απότομη πλαγιά. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το μονοπάτι χάνεται σε ορισμένα σημεία και μαζί με αυτό χαθήκαμε κι εμείς! Η εναλλακτική διαδρομή είναι πιο εύκολη και πιο ασφαλής, όπως διαπιστώσαμε μετά από πολλά πισωγυρίσματα!
Μετά από περίπου 1,5 ώρα από τη στιγμή που ξεκινάμε την κατάβαση, φτάνουμε ξανά στο χώρο στάθμευσης. Αυτό που παρατηρήσαμε όταν φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής είναι ότι, παρά τις ώρες πεζοπορίας και τη δυσκολία ορισμένων σημείων, δεν αισθανόμασταν ιδιαίτερα κουρασμένοι! Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, η μοναδική θέα του φαραγγιού και οι εναλλαγές στο μονοπάτι υπήρξαν καθοριστικές, για να θεωρηθεί μία από τις πιο φανταστικές και περιπετειώδεις πεζοπορικές διαδρομές που έχουμε κάνει έως τώρα!
Η Ισλανδία έχει αμέτρητα φιόρδ και καταρράκτες που δημιουργούν μοναδικά τοπία εξερεύνησης. Μέσα από τα ταξιδιωτικά πακέτα της Travellers for Life είναι σίγουρο ότι θα την επισκεφτούμε ξανά για να κάνουμε πεζοπορία και σε άλλα μοναδικά μέρη!

Η Μαρία Βαρδαλά έχει σπουδάσει Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασχολείται με την εκπαίδευση και το internet
marketing. Η φωτογραφία, τα ταξίδια και οι εξορμήσεις στη φύση είναι οι
αγαπημένες της δραστηριότητες. Βρείτε την στο Instagram @maria_vardl!